Gépészeti Technikum és Kollégium

Mátészalkai Szakképzési Centrum

COVID-19 járványhelyzettel kapcsolatos eljárásrend

Felnőttképzés - 2021/2022

Informatikai partnerünk

Informatikai partnerünk az Elektrix Rendszerház

Elismeréseink

A CodeWeek oldala

Kapcsolódó oldalak

 A Mátészalkai Szakképzési Centrum oldala

-----

Az Innovatív Képzéstámogató Központ oldala

-----

 Az NSZFH oldala

-----

A felvi.hu oldala

 -----

Az Oktatási Hivatal oldala

 -----

A Diákoldal elérhetősége

Pályázataink

EFOP-3.1.9-17-2017-00008 - Iskolapad újratöltve - „Gépészeti újratöltve”

Az Iskolapad újratöltve EFOP-os pályázat oldala

 

GINOP-6.1.3-17-2018-00006 - Idegen nyelvi készségek fejlesztése Mátészalka és vonzáskörzetében élő lakosság körében

Az Idegen nyelvi készségek fejlesztése című GINOP-os pályázat oldala

 

A Határtalanul Program oldala

 

TIOP-3.1.1/08/1/2008-0016 - A Szatmár-Beregi TISZK infrastrukturális fejlesztése

 

TÁMOP-2.2.3-07/2-2F-2008-0013 - A Szatmár-Beregi TISZK szakmai fejlesztéseEngedje meg, hogy néhány gondolatban bemutassam iskolánkat, a Gépészt!

2015 nyarán a Nemzetgazdasági Minisztérium a szakképző intézményeket szakképzési centrumokba szervezte, így jött létre a Mátészalkai Szakképzési Centrum, melynek egyik tagintézménye lettünk. Így iskolánk neve 2015. július 1-től Mátészalkai Szakképzési Centrum Gépészeti Szakközépiskolája és Kollégiuma lett. 2016. szeptember 1-től megváltoztak a szakképző intézmények elnevezései, így a Mátészalkai Szakképzési Centrum Gépészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma lett a nevünk. 2020. július 1-től a szakgimnáziumok technikummá váltak, így most a nevünk:

Mátészalkai Szakképzési Centrum Gépészeti Technikum és Kollégium

A Gépészeti Technikum és Kollégium Mátészalka legfiatalabb középiskolájaként több mint 40 éves múltra tekint vissza. Számtalan mérnöknek alapozta meg műszaki ismereteit és képezte ki a térség technikus, középfokú műszaki szakember gárdáját, de nagyon sok pedagógus is kikerült az iskola padjai közül. Az utóbbi 25 évben PHARE, illetve Világbank által támogatott iskola volt, aminek eredményeként a szatmári térség egyik legjobban felszerelt szakképző intézménye lett. A korábban közzétett adatok szerint iskolánkból a végzettek közel egyharmada tanult tovább valamilyen felsőoktatási intézményben. A hozzáadott értékek mutatója az iskolában folyó lelkiismeretes pedagógiai munkát tükrözi. Érettségire felkészítő képzés folyik gépészet, informatika, közgazdaság, ügyvitel, egészségügy, rendészet és közszolgálat ágazatban. Nyelvi előkészítő osztályt is indítottunk 2004-től 2010-ig minden tanévben. Ezt 2011-től felváltotta a rendészeti pályákat előkészítő osztály. A 2016-ban indult 9. osztályok tanulói már szakképzettséget is kapnak az érettségivel együtt. 2020-ban informatika és távközlés, gépészet, gazdálkodás és menedzsment, rendészet és közszolgálat, valamint egészségügy ágazatban indítottunk technikumi képzéseket. Az iskolában angol vagy német nyelv tanulására van lehetőség heti 3-4 órában. Tehetséggondozás folyik fiúknak és lányoknak is labdarúgás és kézilabda sportágakban.

A 9. évfolyamra a felvétel alapja az általános iskola 7. osztály év végi és 8. osztály félévi osztályzatok átlaga magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv, matematika tárgyakból.

Felsőfokú szakképzést folytattunk banki szakügyintéző, gépipari mérnökasszisztens, pénzügyi szakügyintéző, logisztikai műszaki menedzserasszisztens, valamint általános rendszergazda szakokon. Ápoló és agrár-közgazdasági és -áruforgalmazó technikus szakképzést indítottunk 2009-ben.

2013-tól a korábbi felsőfokú szakképzéseket ki kellett váltani, mert a jogszabályi változások már nem engedték ezek indítását középiskolában. Így a gépgyártástechnológiai technikus, informatikai rendszergazda, pénzügyi-számviteli ügyintéző, ügyviteli titkár, gyakorló ápoló és az erre épülő 1 éves ápoló szakképzéseket indítottuk. 2016-tól ezeket felváltotta az új OKJ szerint indított informatikai rendszerüzemeltető, gépgyártástechnológiai technikus, pénzügyi-számviteli ügyintéző, irodai titkár, gyakorló ápoló és ápoló képzés.

A szakképzésre való jelentkezés feltétele az érettségi bizonyítvány és az egészségügyi alkalmasság.

Az évközi gyakorlati foglalkozás felté­teleit az iskola tanműhelyei, tanirodái és számítástechnikai laboratóriumai, valamint demonstrációs termei biztosítják. Ápolóink a környékbeli szociális és egészségügyi intézményekben is részt vesznek gyakorlati oktatásban.

Szeretettel várjuk az iskolánkba jelentkező nyolcadikos és a szakképzésre jelentkező érettségizett tanulókat!

Kollégiumi ellátást minden tanuló számára biztosítunk.

2015-től iskolánk is bekapcsolódott a felnőttoktatás rendszerébe, ahová a felnőtteket és a már szakmával rendelkezőket várjuk levelező és esti képzésekre. Elindított képzéseink a 2020/2021-es tanévben: pénzügyi-számviteli ügyintéző, gyógymasszőr, gyógyszertári asszisztens, általános ápoló, gépi és CNC forgácsoló.

 

Mátészalka, 2020. szeptember 1.

Nagy József
igazgató

A Gépészeti Facebook oldala     A Gépészeti Youtube csatornája

E-Napló

A KRÉTA oldala
Google Play áruház oldala

A tanítási órák rendje

OSense O-Sense